Třípokojový byt v paneláku pro pohodlný život důchodkyně: Multifunkční box jako srdce bytu

0
10
Living room 3d render with beige and green colored furniture and wooden elements

Věkem se naše nároky na obytný prostor mění. Upřednostňujeme přístupnější, jednodušší řešení, která nám ušetří námahu a budou efektivní. Jak upravili klasický třípokojek v paneláku architekti z ateliéru NOIZ.CZ?

Atypickou přeměnou vznikl plynulý prostor s jasným členěním funkcí pro naprosté pohodlí domácí paní a syna, který občas přijde na návštěvu.

Klasická dispozice vyžadovala změnu

Na začátku byl panelákový byt s dispozicí, jakou najdete v podobných bytech na celém Slovensku. Nalevo od vstupu byly hned dveře WC a koupelny, napravo vstup do jednoho z pokojů.

Když jste prošli chodbičkou dál, nalevo byla kuchyň a z ní jste přešli do obývacího pokoje s balkonem, ze které další dveře vedly zpět do chodby. Třetí dveře z obývacího pokoje směřovaly do ložnice. Toto časté řešení, ale pro dnešní život už nepraktické, potřebovalo změnu.

Maximální změna atmosféry téměř bez bourání

Absolutní přeměnu atmosféry v bytě – prosvětlení, vzdušnost a čistota – se autorům podařilo dosáhnout i bez velkého bourání, což nebývá zvykem. Umístění pokojů napravo zůstalo nedotčeno, samozřejmě přibylo moderní interiérové ​​řešení se spoustou úložných prostorů a chytrých detailů. První z pokojů slouží jako pokoj pro hosty – pro syna, který žije v zahraničí. Druhá je ložnice paní domácí.

interior design designer planning architecture drawing architect business plan construction sketch concept house illustration creative concept – stock image

Multifunkční box s ukrytou koupelnou

Charakter celému bytu dal mutlifunkční box. Zároveň plní i estetickou funkci, cihlově červenou barvou a zaoblenými rohy vytváří příjemné osvěžení jinak světlého bytu s převahou bílé. Zaoblený je i roh bílé věšákové stěny naproti boxu.

Místo zde našlo hygienické zázemí, které je uvnitř boxu, technické prvky, zvenčí box z každé strany poskytuje úložné prostory na míru místnosti, ve které se daná stěna nachází. Ze strany kuchyně jsou v boxu úložné prostory, vestavná chladnička a dřez. Box proniká v podobě úložných prostorů i do obývacího pokoje. Autorem projektu se podařilo vytvořit více volného prostoru v bytě tím, že červenou kostku umístili těsně ke stěně mezi kuchyní a obývacím pokojem. Díky tomu se otevřela nová chodba do kuchyně sloužící také k odkládání kabátů.

Předchozí článekNízkonákladový interiér bytu zařízený v poslední chvíli a na výbornou
Další článekZařídit si bydlení ve skandinávském stylu není až tak těžké