Seniorský věk s sebou může přinést i horší kondici srdečního svalu. Srdci neprospívají zejména některé druhy oblíbených a chutných jídel. Dokáží se podepsat pod kardiovaskulární onemocnění, infarkt myokardu a předčasnou smrt.
Smažené a mastné masité pokrmy vyměňte za libové kuřecí, králičí či krůtí maso s nízkým obsahem tuků.
Lidé ve vyšším věku si zvyknou více stěžovat na problémy se srdcem než jejich mladší kolegové. Dokonce i statistiky říkají, že srdeční selhání je hlavní příčinou většiny hospitalizací osob nad 65 let. Americká Asociace kardiovaskulárního zdraví upozorňuje, že mezi 50. a 60. rokem života se začíná u lidí zvyšovat tělesná hmotnost. Původ těchto změn je zejména v úbytku hormonů, ztrátě svalové hmoty a nižší fyzické aktivitě.
Mezi typické rizikové faktory patří zvýšený cholesterol. Jedná se v podstatě o tukovou látku, která se doslova lepí na stěny cév. Dělá to až do doby, než cévy neucpe. Pokud se to stane v srdečním svalu, problém je na světě. Vědci ze zmíněné asociace tedy bijí na poplach a tvrdí, že zachránit si srdce můžeme i ve vyšším věku.
Začít máme úpravou stravy
„Chcete-li si udržet své srdce zdravé i po padesátce, je čas, abyste se podívali na příjem nasycených mastných tuků,“ upozorňuje na nebezpečí konzumace tučných a smažených jídel pro portál eatthis.com uznávaná dietoložka Rebecca Schilling. Jak říká, většina jejích klientů v tomto věku má problém s příjmem zdravých tuků a nahrazuje je většinou jejich horší alternativou.
Strašák jménem cholesterol
Nasycené mastné tuky se nacházejí zejména v tučném vepřovém mase, mastných potravinách a smažených jídlech. „Potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků vytvářejí dokonalou bouři tím, že ucpávají tepny, zvyšují cholesterol a krevní tlak,“ pokračuje Schilling. Doporučuje vyměnit smažené a mastné masité pokrmy za libové kuřecí, králičí či krůtí maso s nízkým obsahem tuků.
Ke zdravým tukům řadíme mononenasycené a omega-3 mastné kyseliny. První skupina zdraví prospěšných tuků se nachází například v avokádu. Druhá skupina v ořechách, semenech rostlin a v rostlinných olejích.
„Nevinné“ bramborové chipsy
Období pandemie s sebou přináší zvýšené riziko výskytu nadváhy a obezity. Zvlášť nebezpečné jsou u starších lidí, kteří z důvodu izolace tráví méně času procházkami a více času věnují sledování televize. Pohodlí gauče často doplňuje nevinné pochutnávání si na dobrotách v podobě bramborových lupínků a slazených kolových nápojích. Bramborové lupínky obsahují vysoký obsah sodíku, nasycených tuků a přidaného cukru. Slazené nápoje v sobě kombinují také extra dávky cukru a ošidných umělých sladidel.
https://udalostidnes.cz/opravdu-muzete-pribrat-ze-stresu-pricinou-nemusi-byt-jen-sladkosti-a-prejidani/
https://regionalnidenik.cz/v-rijnu-mezimesicne-klesl-pocet-vyplacenych-davek-v-nezamestnanosti/
https://udalostidnes.cz/kdo-se-v-rodinach-stara-o-finance-muzi-nebo-zeny/